Pages

kentang here!

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
A part of being a khalifah-daughter-prefect-student-sister-aunt-tutor-motivator-mother ? ehhh wife punn blom lagi..acaner..tutor..motivator temberang sume tuu..

Friday, February 21, 2014

Ciri - ciri seseorang melalui cara makan


Aritu aku pegi restoran . makan nasi kandar . oww yupp aku sangatt sukaaaa makan nasi kandar . lagi lagi kuah campur . sedapnyaaaa . . selalu aku pergi dekat area putrajaya .

then tibalah masa untuk makan . aku terfikir fikir . nak makan pakai sudu ke ? tapi aku amik lauk sotong . sotong tu da laa liat semacam . . nanti ade jugak sotong aku terbang ke australia . tapi kalo nak makan pakai tangan , rempah kari nyaa kuat dan akan meninggalkan kesan di tangan ku . .bukan apa. . lepas ni nak pergi rumah saudara . . kang time bersalam ada pulak tercium bau kari kang . ke makan nasi kandar pakai chopstick ?? gila.

aku pun tengok kiri kanan . ada yang pakai tangan . konpem pastu diorang x singgah rumah sedare , tu yang berani mati makan pakai tangan tuu . . ade jugak makan pakai sudu  . . sebab tak makan sotong agaknyee. .
pakai chopstick ?  ohh ada ada . .tapi dia makan mi kari . kalo dia makan nasi kandar pakai chopstick , aku pergi hulur sudu kat dia .


1. makan pakai sudu

  orang makan pakai sudu nie bole sesuaikan diri di mana sahaja . kalo dah namenye nak pergi dinner , tapi makan chicken chop pakai tangan tak ke pelik namenyee tuu . mostly kat mana mana punn orang makan pakai sudu .  makan pun ada tatacara tauu . selain itu , dia juga mempunyai ciri ciri sukakan benda yang berwarna perak . kehkeh . jarang aku tengok sudu disadur emas . kalo ada kat restoran , konpem kena curik tuu .




2. makan pakai chopstick

  haa orang makan pakai chopstick memang aku respect gila . bukan senang nak makan pakai chopstick ni . sampai menggigil tangan nak sepit seketul udang dalam pinggan . silap silap 2 jam baru abis makan . tak pun hirup jee mi kari tuu sampai habis . fedup sangat makan pakai chopstick . so , ciri ciri orang yang makan pakai chopstick ni suka akan cabaran dan mempunyai keyakinan yang tinggi . rasa tercabar beb makan pakai chopstick . konon ala ala korea gitu pegi makan kimchi kat seoul garden guna chopstick . haa amek kau , terus tergolek kimchi kat bawah meja . tapi selalunya orang yang memang pro ja akan guna chopstick . kalau rasa  baru nak try try tu , try kat rumah laa . at least kalo cekut mee goreng pastu terburai atas meja sebab chopstick terlepas , takde laa cctv nak rakam .ngeh ngeh .



3. makan pakai tangan kanan

  haa tangan kanan tau . kalau pakai tangan kiri lain pulak cerita nyaa kang . kalo ada rasa masin sebab guna tangan kiri ketika makan , jangan tanya aku kenapa =.="
orang makan pakai tangan ni mempunyai ciri ciri melayu .dari zaman dulu lagi datuk moyang memang selalu makan pakai tangan . and mostly time makan nasi . kalo makan bubur kacang hijau pakai tangan tu pelik namanya . nak nak bubur kacang tu masih panas berwap wap . mau tak bengkak tangan . orang makan pakai tangan jugak mempunyai ciri ciri bersedia dalam apa jua keadaan . yelaa kot kot tekpaksa makan dalam hutan , mana ada sudu or chopstick . dan tangan tak kan tertinggal kat mana mana kalau nak pakai time makan . ni takkk , kadang kadang nak pergi picnic tapi terlupa pulak nak bawak sudu . da laa bawak bekal bubur kacang  . . da tak bole makan . tapi kalo anda dah terbiasa makan pakai tangan , gerenti jalan jee makan bubur kacang tuu pakai tangan . *mengarut






hmm cuti dah nak habis . tak lama lagi dah mula kuliah ..... *baling bantal ke dinding

sayang semua^^

12 comments:

msredcheesecake said...

akk makan pakai tangan kanan sebab senang nak basuh...kekeee

wafacw said...

Nice thoughts... cuba teka, ada tak orang makan laksa dengan tangan...? ehehehe

salam... lama tak singgah sini lepas baru kenal hari tu... maaf yer... inshaAllah ke depan ke depan akan lebih rajin singgah... :D

mun said...

Hehe.. kann...saya pun suka makan pakai tangan.. even kt restoran.. tp tgk dlu ada sinki ke x..hehe.. nanti da makan2.. x jmpe sinki..da susah nk bsuh tgn.. ;)

mun said...

Hehe.. thanx.. makan laksa pkai tgn ? Ada rsanya.. hehe.. rse pernah tgk org mkn laksa pkai tgn..hehe.. wafacw makan laksa pkai tgn yee..hehe

anajingga said...

makan pakai tangan je mun: lebih kenyang kut..

mun said...

kan anajingga..hehe.. makan pkai tangan lagi senang ..

BUNDA said...

Bunda tengok keadaan jugak...kalau ada lauk yg perlu dipegang dan diratah seperti ayam..ikan panghang..ketam atau kerang...pakai tangan lah sayang...

mun said...

hehe.. jadi bonda ada semua ciri2 tuu.. :)

Pha Is said...

saya nk makan ikut makanan tu.. kalau nasi, mesti la pakai tangan. kalau bihun sup x kan nk makan pakai tangan, kan? tapi kalau megi, mesti nk makan pakai chopstick.. feeling makan mee segera pakai chopstick jadi lain tau.. baru ada feel.. heeheh

mun said...

Hehe kann.. makan megi pkai chopstick pun bole.. br best kann.. tp sy mkn pkai chopstick x pndai sgt.. asyik jatuh je mee tu.. kalo da fedup sgt.. pkai sudu jee.. hehe

Pha Is said...

boleh makan dengan ketiga-tiga cara.. so, acane tuh..? hehehe

mun said...

orang yang bole makan gune 3 cara adalah orang yang hensem. eh? hehehehe

background blog