Pages

kentang here!

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
A part of being a khalifah-daughter-prefect-student-sister-aunt-tutor-motivator-mother ? ehhh wife punn blom lagi..acaner..tutor..motivator temberang sume tuu..

Saturday, December 15, 2012

menjaga hati :)


Moshi moshi.

People do mistakes rite ? nobody will excuse from it. Pastu people pun perlukan org lain untu tegur kesalahan yg people da buat kann.. tp bukan mudah benonye nk tegur org nihh.. kena ada cara.. coz kalo  silap, haa ! merajuk hati people kang..kesian people..dah laa buat salah tapi cara kene tegur pun x betul..bole jadi stress tau tak.. 
http://www.emocutez.com
lebih teruk people bole revenge tau..wuwuwu..tak mau laa gituL

Pesanan kepada org yg menegur :

Tegur tu biar berpada. Walaupun kesalahan people tu sebesar gunung everest .. x semestinya kita marah2 dia..or tegur dengan cara yg sebesar gunung.. huh?
http://www.emocutez.com
 I mean.. x pyh laa tegur sampai macam people tuu x bole berubah langsung. Kucing pak mat pun bole nanges dengar kalo tegur macam nk pecah telinga dengar..Tegur kena ada peringkat.. tegur dalam nada gurauan adalah yg terbaik!..
 tp bukan mempersendakan..coz dalam gurauan pasti ada tawa-huahuahua.. jd people x kn take it seriously... tp kalo x makan saman jugakk..baru laa tegur secara serius tetapi tertutup.. jgn terbuka pulakk..tu mcm dh kire mengaibkan da namenye..kalo x makan saman jugakk.. bru laa tegur secara tindakan..means tunjuk kn lahh akibat yg akan berlaku kalo dia terus camtu..

Ex: kalo people tu curi barang org... pegi laa lapor kt pihak berkenaan..bole kene tindakan tatatertib..

Kalo x makan saman jugakk..haisshh ..kita sebagai manusia biasa hanya mampu berdoa agar Tuhan membuka pintu hatinya...see? baru laa ade manner nk tegur org..ni x..main terjah jee... pung pang pung pang bercakap sana sini..siap ngumpat lagi tuu... i x mksudkan sesiapa..seriously..juz utk peringatan diri n sape2 saje yg memerlukan tips untuk menegur people.

Pesanan kepada org yg ditegur :

Oww... common...jgn laa sensitive sangat...sampai tegur cara lembut je da merajuk..
 alololo..x mau laa merajuk k?http://www.emocutez.com
 Senyum ckit.haa gitu...try to accept it.. org tegur tuu maksudnya dia sayang kt kita...dia berusaha untuk menjauhkan diri kita dari kesilapan..so, x mau cdey2 ye ? memang kdg2 take time nk terima teguran org ni.. yelaa.. dia tegur org macam dia tuu perfect sangat kann.. no..no.. nobody perfect in this world.. and memang dah jadi adat manusia yg hidup untuk saling tegur menegur atas kesalahan org lain..bila org da tegur tuu,, try laa berubah..untuk kepentingan diri sendiri jugak..bukan untuk org lain pun...then,, soon.. diri kita akan jadi better dari semasa ke semasa..
http://www.emocutez.com
Jgn laa bile org tegur tu makin bertambah jahatnye.. x mau cmtu okay?

Pesanan dari makcik yang kuat membebel. Makcik ni x sempurna jugak. Tp makcik ni suka remindkan org n diri makcik sendiri J
Makcik ni tgh busy nk study.final da dekat. http://www.emocutez.com

No comments:

background blog