Pages

kentang here!

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
A part of being a khalifah-daughter-prefect-student-sister-aunt-tutor-motivator-mother ? ehhh wife punn blom lagi..acaner..tutor..motivator temberang sume tuu..

Wednesday, February 6, 2013

ketuk ketuk periuk di dapur

tadi aku lapar sangat.. so, aku pun pegi ke dapur untuk selongkar apa yang ada.. jangan terkejut ! aku tidak menjumpai apa apa.. dapur da kosong ! haishh yelaa mun oi !! yang ko pegi dapur kol 2 pagi tu buat pe ? ehee..
okay.abaikan tajuk tuu, aku x tau nak letak tajuk ape so aku go on je laa ngan tajuk tu..
sebenarnye time aku selongkar selongkar tuu,, otak aku lantas menjadi cerdas dan cergas lalu memikirkan satu perkara.. betapa penting nya seseorang itu pandai memasak .. ahaa! kalo pandai memasak.. x de laaa risau sangaat kalo perut lapar ni haa..
well, well , orang yang pandai memasak ni x semesti nya pandai cincang 2 ulas bawang dalam 5 saat di atass tapak tangan sahaja. tak.tak.sape sape nak pandai memasak or tau selok belok dapur ni kena ikut petua aku..

1. pandai kupas bawang
   haa.. ni benda penting and wajib tau.. haa.. korang bayangkan je laa. .x pandai kupas bawang tapi ada hati nak masak gulai kancil... memang x jadi laa gulai kancil tuu nanti..kancil pun da lari melepaskan diri..dah tuu,, kalo dah pandai kupas bawang jangan laa sampai 3 jam baru nak siap nye,,, kancil pun sedih tengok.. kang kancil sendiri yang pergi masuk dalam kuali rela dimasak daripada tengok korang kupas bawang macam nak ukir bawang.. ehee

2. kenal peralatan dapur
haa.. ni serius penting.. serius penting beb.. kang orang suruh amik kuali, amik periuk pulak... yang x bole tahan tuu,, orang suruh amik sudip suruh kacau sambal.. korang guna senduk supp..hoiitt,, ingat ni sup sambal ke nak main senduk senduk ?

3. tau penggunaan kuantiti minyak
haa.. ni pun penting.. kalo nak goreng telur.. x payah laa letak minyak banyak banyak sampai kancil pun bole berenang dalam kuali tuu.. sikit sikit sudahh... tapi.. kalo nak goreng ayam jangan la sikit sangat minyak tuu sampai buku lali semut pun x cecah.. haisshh... kene blaja dari orang pro cara cara penggunaan minyak tu.. dan yang pasti orang tu bukan aku..ahak.

4. tau bila lauk akan masak
haa.. ni pun penting ( x habes habes dengan penting)... tengah tengah korang goreng ayam tuu.. korang kena laa bajet bajet bila ayam tuu akan masak.. elok elok ayam tu da masak kuning keemas emasan.. tetibe korang take time plak nak angkat.. dahhh.. jadi coklat kehitam legaman.. x ke sadis rupa ayam tu nanti.. orang nak makan pun tanya " ehh,, ? ayam perisa coklat ea? " pang ! x pasal pasal bagi penampar sekali.


okay.. tu laa tips yang aku berikan.. tips ni pun amat berguna untuk aku.. yelaa,, bare in mind x semestinya pandai cincang bawang dalam masa 5 saat di atas tapak tangan sudah menunjukkan yang hang tu dah terer di dapur.. ohh.. no..no...

2 comments:

Nao Mei said...

hahaha....menarik lah tip nie...akak pun lom tentu reti nak jadi chef nie...belom pro lagi...hihi

mun said...

heehee.. x pe.. ikut tips ni gerenti bole punyer jadi chef :)))

background blog